Page 5 - Com Inox Catalog Online
P. 5
1. Inox AISI 316, AISI304, AISI 430 - La comanda
compozitie, caracteristici mecanice,
utilizare Orice tip mobilier inox
Otelurile inoxidabile sunt materiale inalt aliate cu
un continut de 10,5% Cr, rezistente la coroziune.
Aceste aliaje au o afinitate crescuta pentru
oxigen, formand o pelicula de oxid de crom la
suprafata materialului conferindu-i acestuia COMPOZITIA CHIMICA (%) PROPRIETATI MECANICE EN
CLASIFICARE
inoxidabilitatea si rezistenta la coroziune.Datorita Valori minime Valori minime
spectrului mare de utilizare si a compozitiei C Rp 02 Rm A5 KV
EN ASTM max N Cr Ni Mo Altele N / mm2 N / mm2 % J
chimice, otelurile inoxidabile se impart in trei
1.4016 430 0.08 - 16 - - - 260 430 20 -
mari grupe : feritice, austenitice, martensitice. 1.4301 304 0.07 - 17.5 8 - - 210 520 45 60
1.4401 316 0.07 - 16.5 10 2 - 220 520 45 60
• Otelurile feritice. Otelurile inoxidabile feritice includ clasa 430 si contin ca principal element de aliere, cromul. Pot fi intarite prin
tratament termic, se utilizeaza in stare recoapta, au ductibilitate si formabilitate buna. Se utilizeaza pentru confectionarea placilor
arhitecturale, la fabricarea cuvelor pentru masinile de spalat, la fabricarea ustensilelor folosite in bucatarie (cutite din inox, tacamuri
din inox, diferite cuve din inox , oale din inox), la confectionarea diferitelor matrite pentru industria grea.
• Otelurile austenitice sunt acele aliaje utilizate frecvent pentru aplicatii inoxidabile. Clasele austenitice nu sunt magnetice. Aliajele
cele mai frecvente sunt otelurile austenitice de fier-crom-nichel si sunt cunoscute ca seria 300. Din cauza continutului ridicat de Cr si
Ni, sunt cele mai rezistente la coroziune din grupul otelurilor inoxidabile. Clasa “â€Lâ€â€ oferta rezistenta superioara la coroziune datorita
continutului redus de carbon.
Tipul 304 are cea mai larga utilizare fiind cunoscut si ca „inox alimentar†utilizandu-se la confectionarea instalatiilor alimentare,
echipamentelor din industria vinului, meselor de lucru, a hotelor, in industria berii, la carmangerii, mobilierul de bucatarie si a celui
stradal, si in principiu in toate domeniile ce tin de industria alimentara.
Tipul 316 este utilizat in prelucrarea chimica, industria celulozei si a hartiei, in industria alimentara cu precadere in mediile corozive.
• Otelurile martensitice sunt oteluri inalt aliate cu un continut de crom intre 12-18% si continut de carbon de peste 0,1%, devin
austenitice la 950-1050°C si prin calire duc la crearea unei structuri martensitice. Aceste oteluri au o duritate ridicata ce evolueaza
o data cu cresterea continutului de carbon. Se utilizeaza la confectionarea produselor ce necesita o duritate ridicata (lame de ras,
cutite, foarfeci etc). Pentru o mai buna rezistenta la presiune este necesara o prelucrare in prealabil a suprafetei, eventual slefuirea
materialului.
2. Diferenta intre finisaj ( rugozitate ) - intre 2B, LO, SB si striata
Tipuri de tabele:
Mata Lucioasa (oglinda) Scotch-britte Striata
Simbolizare: SB (Scotchbrite);
Simbolizare: BA; Granulaţii uzuale: K240, K320,
Simbol: 2B; Grosimi: 0.3 mm Grosimi: 0.4 mm – 6 mm; K400 Grosime tabla : 3 mm, 4 mm, 5
– 8.0 mm; Aspect: suprafata mm si 6 mm
rezultata este stralucitoare, cu Aspect: suprafata ramane foarte Grosimi: 0.4 mm – 6 mm; As- Grosime striatii: 1.5 mm
un usor luciu gri-argintiu; deschisa, cu un aspect de luciu- pect: suprafaţa are un caracter
oglinda aproape perfecta. slefuit, elegant, usor lucios.
www.cominox.ro 5